διατροφή | Κεφαλονιά
Food Planet

To ‘χρυσό’ αυγό

Ένα αυγό ζυγίζει περίπου 60-80γρ. και αποτελείται από:

Κέλυφος: 1η γραμμή άμυνας για βακτήρια. Αποτελείται από ασβέστιο, μαγνήσιο (ανθρακικά και φωσφορικά άλατα). Εχει εκατομμύρια μικρούς πόρους που επιτρέπουν την είσοδο οξυγόνου και την έξοδο διοξειδίου του άνθρακα και υγρασίας.

Μεμβράνη κέλυφους: αποτελείται από πρωτεινικές ίνες.

Λεύκωμα: περιέχει νερό, υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνες (αλβουμίνη), μέταλλα, ριβοφλαβίνη, συμπλεγμαβιτ.Β γενικότερα. Το ασπράδι του αυγού περιέχει και λυσοζύμη με αντιμικροβιακές ιδιότητες. 'Οσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο πιο ισχυρά συγκρατείται η αλβουμίνη με τον κρόκο

Χαλαζίας: κρατάει σταθερό τον κρόκο στο αυγό

Κρόκος αυγού: πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων, απαραίτητων λιπαρών οξέων και πιο συγκεκριμένα περιέχει βιτ. Α,D, E, B, φωσφοπρωτείνη: βιτελλίνη. Το χρώμα ποικίλλει ανάλογα με την διατροφή της κότας.

‘Xρυσό’ γιατί:

Παρόλο που έχει έλλειψη υδατανθράκων και βιταμίνης C, περιέχει 12,4% πρωτείνες, 8,7% λίπος και παρουσιάζει καλή περιεκτικότητα σε βιτ. Β1, Β2, Α, D, σίδηρο, φώσφορο, ψευδαργυρο και κάλιο.

Οι πρωτείνες του αυγού έχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως τρόφιμο αναφοράς.

Το άρωμα του αυγού εξαρτάται από την τροφή αν και η πορώδης δομή του τραβάει όλες τις μυρωδιές από το περιβάλλον.

Ο λόγος ακόρεστων προς κορεσμένα λίπη στο αυγό είναι 2 : 1 με κύριο ακόρεστο λιπαρό οξύ το ολεικό.

Αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής περιέχουν περισσότερη Β12 και φυλλικό οξύ από αυτά του ορνιθοτροφείου. Αν από την άλλη μεριά εμπλουτίσουμε την διατροφή της κότας με ωμέγα λιπαρά οξέα, ταυτόχρονα αυξάνεται και η περιεκτικότητα στο αυγό.

Το χρώμα του κέλυφους σχετίζεται με τη φυλή του ζώου.

Το βραστό αυγό αποτελεί μια εκπληκτική επιλογή για και για την εγκυμονούσα. Οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης και του θηλασμού, πρέπει να τρώνε τροφές που περιέχουνεπαρκείς ποσότητες χολίνης. Η χολίνη είναι βιταμίνη του συμπλέγματος B και βρίσκεται στον κρόκο του αυγού (125,5mgr)

Η χολίνη συν τοις άλλοις (εύρυθμος μεταβολισμός των λιπιδίων, σχηματισμός κυτταρικών μεμβρανών, σύνθεση νευροδιαβιβαστών, υγιές νευρικό σύστημα), είναι σημαντική για τηνανάπτυξη του εμβρύου,καθώς καιγια το ήπαρ και την λειτουργία του πλακούντα.

Τα συμπληρώματα βιταμινών για έγκυες γυναίκες δεν περιέχουν επαρκή ποσότητα χολίνης. Επίσης, εκτός από τα συμπληρώματα όμως, βρέθηκε ότι εγκυμονούσες γυναίκες αλλά και θηλάζουσες δεν καλύπτονται ενεργειακά (Kcal), εξαιτίας των αυξημένων αναγκών και των ιδιαίτερων απαιτήσεων. Οι έρευνες αφορούν γυναίκες χωρών χαμηλών αλλά και υψηλών εισοδημάτων.

Το αυγουλάκι είναι ιδανική τροφή, αφού θεωρείται τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνη..¨Ενας άλλος λόγος όπου το βραστό αυγό είναι ιδανική τροφή για τις έγκυες γυναίκες (και όχι μόνο) είναι ο χαμηλός του γλυκαιμικός δείκτης.

Κατάλληλο και για προγράμματα διατροφής απώλειας βάρους, με μεγάλο δείκτη κορεσμού (150).Η ικανότητα κορεσμού του αυγού ποικίλλει ανάλογα με τη θερμική επεξεργασία π.χ. 2 βραστά αυγά μένουν στο στομάχι για 2 ώρες, ενώ 2 τηγανητά αυγά περνάνε στο έντερο μετά από 3 ώρες.

Σχετικά με τον μύθο της χοληστερίνης και το ένοχο, θέλω να πιστεύω ΠΑΡΕΛΘΟΝ του, μπορούμε χωρίς καμία ενοχή να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας και κάθε μέρα!

Λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, χρησιμοποιείται και σε άλλα τρόφιμα για τον εμπλουτισμό και την αναβάθμισή τους όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά. ¨Ετσι για παράδειγμα προστίθεται σε ζυμαρικά από σιτάρι που έχουν χαμηλά περιεκτικότητα σε φώσφορο, μέταλλα και βιταμίνες.

Αν πάντως ήμουν ναυαγός σε ένα έρημο νησί και θα έπρεπε να διαλέξω 1 μόνο τρόφιμο, έτσι ώστε να επιβιώσω, το αυγό σίγουρα θα ήταν η πρώτη μου επιλογή!!!