διατροφή | Κεφαλονιά
Food Planet

 

 

 

question mark 300x214

 

 Η Θερμογενετική Επίδραση της Τροφής χρησιμοποιείται για να καθορίσει το ποσό της ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά τον μεταβολισμό των τροφών. Είναι δηλαδή η ενέργεια που δαπανάται για την πέψη, την απορρόφηση, την μεταφορά και τελικά την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών της τροφής.

Επηρεάζεται κυρίως από τη σύσταση του γεύματος. Έτσι η καθαρή πρωτεΐνη προκαλεί μεγαλύτερη ΘΕΤ , πιθανότατα λόγω της σύνθεσης ουρίας, σε σχέση με τους υδατάνθρακες και το λίπος. Επιπλέον η υψηλή παρουσία φυτικών ινών ενδεχομένως αυξάνει την θερμογένεση. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση μπαχαρικών, μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με έρευνες αν προστεθεί στο γεύμα τσίλι και μουστάρδα η επίδραση της ΘΕΤ είναι εντονότερη και μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο από 3 ώρες...


Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την επίδραση της ΘΕΤ είναι το μέγεθος του γεύματος και η αλιπη μάζα σώματος, οι οποίοι σχετίζονται θετικά, ενώ είναι και το σωματικό λίπος το οποίο όμως φαίνεται να σχετίζεται αρνητικά..Όσο περισσότερο δηλαδή, τόσο μικρότερη η ΘΕΤ.


Τα ωμά λαχανικά, οι ωμοί ξηροί καρποί και γενικότερα οι ωμές τροφές σε σχέση με τις μαγειρευμένες υπερτερούν στο θερμογενετικό αποτέλεσμα. Επίσης οι τροφές οι οποίες αφομοιώνονται δύσκολα έχουν υψηλότερο θερμικό αποτέλεσμα, δαπανάται δηλαδή περισσότερη ενέργεια στον μεταβολισμό τους.


Η ηλικία και το φύλο επιδρούν ελάχιστα. Τέλος η άσκηση πριν από το γεύμα αυξάνει την θερμογενετικη επίδραση της τροφής σε άντρες και γυναίκες φυσιολογικού βάρους. Το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα και μάλιστα όταν αυτό είναι κρύο ακόμη καλύτερα.


Θα λέγαμε ότι συνολικά η ΘΕΤ επιδρά περιπου 7-12% στην κατανάλωση ενέργειας και στον μεταβολικό ρυθμό