διατροφή | Κεφαλονιά
Food Planet

Το 1962, ο ανθρωπολόγος James Neel προσέγγισε το θέμα από τη σκοπιά της διατροφής μας. Διατυπώνοντας την ιδέα που έγινε γνωστή ως «αρχή του εξοικονομητικού γονότυπου».


Ο Νeel υποστήριξε ότι οι πρόγονοί μας ήταν προσαρμοσμένοι σε μια ζωή με περιόδους αφθονίας και έλλειψης. Ως κυνηγοί – τροφοσυλλέκτες, οι πρωτόγονοι άνθρωποι πρέπει περιστασιακά να βίωναν περιόδους αφθονίας, όπου η λεία περίσσευε και το κυνήγι απέδιδε. Αυτές οι περίοδοι παχιών αγελάδων πρέπει να εναλλάσσονταν με περιόδους ισχνών αγελάδων, όπου η διαθέσιμη τροφή ήταν πολύ λιγότερη.
Ο Νeel υπέθεσε ότι αυτοί οι κύκλοι πανδαισιών και λιμών, άφησαν το αποτύπωμά τους στα γονίδια και στις νόσους μας.

 

 

LogoJustFish


Ουσιαστικά ισχυρίστηκε ότι τα σώματα των προγόνων μας τους επέτρεπαν να δημιουργούν αποθέματα ενέργειας κατά τις περιόδους αφθονίας για να τα χρησιμοποιήσουν στις εποχές της στέρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποθήκευση του λίπους είναι πολύ χρήσιμη. Η ενέργεια που περιέχεται στην τροφή καταμερίζεται έτσι ώστε ένα μέρος να χρησιμοποιείται για τις τρέχουσες δραστηριότητες και ένα άλλο μέρος να αποθηκεύεται υπό τη μορφή λίπους, για μελλοντική χρήση. Αυτός ο τρόπος καταμερισμού της ενέργειας είναι λειτουργικός σε έναν κόσμο με κύκλους αφθονίας και έλλειψης, αλλά αποτυγχάνει οικτρά σε περιβάλλοντα όπου τροφές πλούσιες σε ενέργεια είναι διαρκώς διαθέσιμες. Η παχυσαρκία και οι σχετικές παθήσεις – η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης- γίνονται η φυσική τάξη των πραγμάτων.

Η αρχή του εξοικονομητικού γονότυπου θα μπορούσε να εξηγήσει και το γιατί μας αρέσουν οι λιπαρές τροφές: έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, κάτι που πρέπει να συνιστούσε σαφές πλεονέκτημα στο μακρινό παρελθόν μας.

 

 

Απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο «το ψάρι μέσα μας», Neil Shubin