διατροφή | Κεφαλονιά
Ο κύκλος της ζωής

Καλώς ήρθες Άνοιξη...
καλώς ήρθατε αλλεργίες !!!Φέτος στο νησί μας «και όχι μόνο» οι βροχοπτώσεις ήταν κάτι παρά πάνω από έντονες. Ως συνέπεια αυτού η πρόωρη ανθοφορία και κατ’ επέκταση η πυροδότηση των εποχικών αλλεργιών. Οι πάσχοντες (συμπεριλαμβανόμενου και εμού), γνωρίζουμε ότι κάποια έξαρση των συμπτωμάτων θα είχαμε περίπου τον Μάιο. Ωστόσο από την μία η σκόνη από την Αφρική, από την άλλη η πρόωρη ανθοφορία είχαν ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως: το φτέρνισμα, η δακρύρροια, η ρινική καταρροή και η ρινική συμφόρηση, κνησμός φάρυγγα και ματιών να μας επισκεφτούν πιο σύντομα από ότι περιμέναμε...
Πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε φυσικά; Η φύση όπως πάντα σοφή, έχει προνοήσει και για εμάς... τα πιο ευαίσθητα άτομα!!!
Έτσι λοιπόν, είτε ως πρόληψη «το οποίο και θα συνιστούσα», είτε ως θεραπεία «σε μεγαλύτερες ασφαλώς δόσεις», υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές πέραν των αντί-ισταμινικών χαπιών «..και των παρενεργειών τους»:

Η βιταμίνη C (ή ασκορβικό οξύ) έχει αποδειχθεί ότι έχει αντί-ισταμινική δράση. Πολύ καλές πηγές βιτ.C της εποχής, είναι τα πορτοκάλια και ο χυμός τους, τα ακτινίδια, οι κόκκινες πιπεριές, ο μαϊντανός, το θυμάρι, τα gogi berries ή το ιπποφαές.

Μετά από ρινική έγχυση βιταμίνη D, τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας υποχώρησαν σημαντικά. Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται στις τροφές σπανιότερα από κάθε άλλη. Η φύση όμως έχει μεριμνήσει έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος από τις απαιτήσεις της να καλύπτεται από τη συντιθέμενη στο σώμα μας με την επίδραση του ήλιου. Άρα από εδώ και στο εξής δεν αγχωνόμαστε να ψάχνουμε την βιτ.D στα τρόφιμα.

Η κουερσετίνη, είναι ένα μη κιτρικό βιοφλαβονοειδές υψηλής ισχύος και αντιφλεγμονώδες. Μπορούμε να το βρούμε στα μήλα και στα κρεμμύδια.

Η βρομελαινη εχει ισχυρή αντιφλεγμονωδη, αντι-ισταμινική και αντιοξειδωτική ικανότητα. Βρίσκεται στην καρδιά του ανανά.


Η σειρά που αναφέρω τις συγκεκριμένες ουσίες δεν είναι τυχαία. Η βιτ.D δηλαδή, εχει μεγαλύτερη ισχύ από την βρομελαινη, αλλά όχι και από την βιτ.C.

Καλό μήνα!