διατροφή | Κεφαλονιά
Ο κύκλος της ζωής

 

Πώς θα ...ισιώσω το στριμμένο εντεράκι μου???

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γνωρίζουμε όλοι ότι όταν το ‘ραντεβού’ μας με την τουαλέτα αναβάλλεται και αναβάλλεται ...και αναβάλλεται , μας αποδιοργανώνει και μας εκνευρίζει.
Εμείς όμως εκτός από την απαίτησή μας ως προς το εντεράκι μας, να είναι συνεπές τί κάνουμε γι΄αυτό? Πώς υποβοηθάμε την κατάσταση να ξαναβρούμε την ισορροπία και την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος?


Καταρχήν να πούμε ότι η υγεία του πεπτικού μας συστήματος, συνδέεται άμεσα με την συνολική μας υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

cd1887eb28bf2db2d0626ff9bf4b79a7 L


Πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο:


 Να περιλαμβάνει φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), π.χ καστανό ρύζι, όσπρια, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ακατέργαστα προϊόντα γενικότερα, φρούτα και λαχανικά. Δεν χρειάζονται υπερβολές... αυξήστε σταδιακά.
 Να είμαστε ενυδατωμένοι... Στην οξεία φάση του προβλήματος καλό θα ήταν να προσπαθούμε να πίνουμε 30ml/kgr σωματικού βάρους υγρών την ημέρα. Τι κι αν τρώμε φυτικές ίνες? Χωρίς νεράκι αυτές δεν θα ‘δουλέψουν’
 Η άσκηση είναι καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας σε αντίθεση με την καθιστική ζωή. Βρείτε κάποια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί (χορός, περπάτημα, κολύμπι, κ.α) και εντάξτε την καθημερινά στο πρόγραμμά σας.
 Σημαντικό επίσης είναι να επισκέπτεστε την τουαλέτα μια σταθερή ώρα κάθε ημέρα. Η καλύτερη ώρα είναι μετά το πρωινό γεύμα, αφού η κινητικότητα του παχέος εντέρου τις πρωινές ώρες είναι αυξημένη.
 Η λήψη ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη βοηθάει.
Εκτός από την ποιότητα της τροφής παίζει ρόλο και η ποσότητα. Ούτε ο πολύς αλλά ούτε και ο λίγος όγκος τροφής βοηθάει.


Καλά όλα αυτά που λέμε. Αν όμως δεν είμαστε ψυχικά και συναισθηματικά ήρεμοι , αποτέλεσμα δεν θα δούμε. Τι δεν βοηθάει?? Οι εντάσεις, τα γεύματα ‘στο πόδι’, η συναισθηματική φόρτιση, τα ‘αχώνευτα’ συναισθήματα γενικότερα...


Ασφαλώς υπάρχουν και διάφορα συμπληρώματα διατροφής, βότανα, προβιοτικά και πρεβιοτικά για την δυσκοιλιότητα. Πρωτίστως όμως οφείλουμε να προσπαθήσουμε μέσω της διατροφής και της ψυχικής μας ευεξίας. Αν αποτύχουμε θα πρέπει να προσέξουμε το σκεύασμα που θα επιλέξουμε, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γαστρεντερολόγου μας ή του διατροφολόγου μας . Να είναι φυτικό, να μην προκαλεί εθισμό , διότι το αντανακλαστικό αίθημα της αφόδευσης μπορεί σταδιακά να ατονήσει και να το λαμβάνουμε στο μικρότερο χρονικό διάστημα που είναι δυνατόν.


tip: 3-4 αποξηραμένα δαμάσκηνα την ημέρα μουσκεμένα με νεράκι θα σας βοηθήσουν


Τέλος νομίζω ότι αξίζει να αναφέρουμε ότι το ανθρώπινο έντερο είναι ένα καταπληκτικό μικροσύστημα. Συχνά αναφέρεται ως ο “δεύτερος εγκέφαλος”...
Είναι το μόνο όργανο που διαθέτει το δικό του νευρικό σύστημα το οποίο είναι ανεξάρτητο...!