διατροφή | Κεφαλονιά
Ο κύκλος της ζωής

45de7e7917db627b6bc1b8fff3123a29

Οι θρεπτικές απαιτήσεις των βρεφών από 1 εως 24 μηνών είναι πολύ σημαντικές και ουσιαστικές, όχι μόνο για την ανάπτυξή τους αλλά και για την μετέπειτα πορεία της υγείας τους ως ενήλικες.
Μέχρι το τέλος του 1ου έτους το διαιτολόγιο του βρέφους θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Η εισαγωγή θα πρέπει να είναι σταδιακή. Θα πρέπει να φτάσει το μωράκι σας να τρωέι ό,τι τρώει όλη η οικογένεια, όμως ψιλοκομμένο και ασφαλώς χωρίς καρυκεύματα και μπαχαρικά, εφόσον το πεπτικό του σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο να δεχθεί έντονες και ερεθιστικές ουσίες.

Το αντανακλαστικό ώθησης της γλώσσας υπάρχει μέχρι τους 4-5 μήνες, καθώς επίσης και το γαστρο-οισοφαγικό αντανακλαστικό το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εισρόφησης σε κάποια βρέφη μπορεί να φτάσει να υπάρχει ακόμη και στον 6ο μήνα.
Ετσι λοιπόν η εισαγωγή στερεάς τροφής δεν θα πρέπει να γίνεται πριν τον 5ο-6ο μήνα.
Σημάδια που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι το μωρό μας είναι αναπτυξιακά έτοιμο είναι ο καλύτερος έλεγχος του κεφαλιού, όπως επίσης και όταν καταφέρνει να κάθεται μόνο του. Άλλο ένα σημείο είναι όταν το βάρος του έχει πια διπλασιαστεί (σε σχέση με το αρχικό). Αυτό συνήθως συμβαίνει στους 6 μήνες.

Τα βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα χρειάζονται προσοχή και ειδική καθοδήγηση.
Για τα μωρά αυτά ο καλύτερος χρόνος εισαγωγής των στερεών τροφίμων είναι 5 έως 8 μήνες μετά την ημερομηνία γέννησης. Η πλειονότητα των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα θα ωφεληθεί από την εισαγωγή των στερεών τροφίμων μετά από 3 μήνες από την εκτιμώμενη ημερομηνία γέννησης, ούτως ώστε να έχουν αναπτυχθεί επαρκώς.

Η εισαγωγή τροφών διαφορετικής γεύσης και υφής προάγει την δεξιότητα της μάσησης, η οποία μάσηση με την σειρά της βελτιώνει τον συντονισμό στόματος και γλώσσας. Πολύ σημαντικό στοιχεία για την ανάπτυξη της ομιλίας. Από την άλλη θα πρέπει να πούμε ότι η αποτυχία το μωρό να δοκιμάζει διαφορετικά τρόφιμα με διάφορες υφές και γεύσεις, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώσει αυτές τις τροφές και στο μέλλον.
Με λίγα λόγια είναι η ευκαιρία σας να στην ηλικία αυτή το μωρό σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα και να τα υιοθετήσει στην καθημερινή του διατροφή.

 

mwro apithana skitsa 05

 

 

Τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται :

 Mέλι και ξηροί καρποί λόγω κινδύνου ανάπτυξης αλλεργίας. Οι ξηροί καρποί μάλιστα ενέχουν τον κίνδυνο του πνιγμού είτε είναι ολόκληροι, είτε είναι σπασμένοι και γι’ αυτοί δεν θα πρέπει να καταναλώνονται μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών. Ενώ από ενός έτους και μετά, πολύ καλά αλεσμένοι στο multi θα μπορούσαν να προστεθούν σε κάποιο γεύμα.

 Για τον ίδιο κίνδυνο του πνιγμού, θα πρέπει να αποφεύγονται και οι σταφίδες τα σταφύλια, το ωμό καρότο και το ποπ κορν.

 Από τα πρώτα του γενέθλια θα μπορεί το μωράκι σας να απολαμβάνει και αυγουλάκια. Το ξεκινάμε αργά και σταδιακά αυξάνοντας από μισό κουταλάκι, ώστε αν παρουσιάσει αλλεργία να μην είναι πολύ έντονη. Πρώτα τον κρόκο και σιγά-σιγά ( καλό θα ηταν μετα από 2 εβδομάδες) το ασπράδι . Απαγορεύονται τα ελαφρώς βρασμένα αυγά (μελάτα) για τον κίνδυνο πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα. Τα αυγά θα πρέπει να βράζονται για τουλάχιστον 5’.

 Τα όσπρια εισάγονται από την ηλικία των 11-12 μηνών και όχι πιο πριν

 Οι φυτικές ίνες π.χ μαύρο ψωμί, καστανό ρυζι, κ.α από 2 ετών. Η διατροφή όσον αφορα τις φυτικές ίνες, προσομοιάζει πια ενός ενήλικου ανθρώπου.

 Oχι πριν τον 8ο μήνα όξινα φρούτα και όχι περισσότερο από ½ ποτήρι σε μορφή χυμού. Λιγάκι πορτοκάλι μπορεί να μπει στην φρουτόκρεμα από τον 7ο μήνα. Οι ανάγκες σε βιταμινη C καλύπτονται. Τα φρούτα τα οποία έχουν σποράκια (φράουλες, ακτινίδιο), από τον 9ο μήνα.

 Για τον κίνδυνο επίσης πιθανής μόλυνσης (από Listeria monocytogenes) δεν θα πρέπει να καταναλώνονται τα μαλακά τυριά

 Οσον αφορά τα ψάρια, μια πολύ καλή και ασφαλής επιλογή είναι ο μπακαλιάρος, ο οποίος έχει μεγαλα κόκαλα τα οποια αφαιρουνται εύκολα. Όσο πιο μεγάλο το ψάρι, τόσο καλύτερα γιατί δεν θα έχει μικρά κοκαλάκια. Προτιμάμε το φρέσκο ψάρι και το δίνουμε στο παιδί βραστό, ψητό, ψαρόσουπα. Όσον αφορά τα οστρακοειδή (γαρίδες, καβούρι κ.λπ.), τα προσφέρουμε στο μικρό μας γύρω στα 2 του χρόνια, λόγω του ότι και αυτά έχουν πολλές φορές ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις.

 Όχι light γαλακτοκομικά πριν την ηλικία των 2 ετών και όσο γίνεται πιο αργά το αγελαδινό. Ιδανικά καλύτερο είναι το κατσικίσιο.

 Εως 1 γρ. αλατιού μέχρι την ηλικία των 18 μηνών είναι καλά. Όχι παραπάνω.

 Τέλος απαγορεύονται τα καυτερά και πικάντικα τρόφιμα πριν από τους 12 μήνες.