διατροφή | Κεφαλονιά
Ο κύκλος της ζωής

 vitamin d and the sun

H βιταμίνη D, ανήκει στην οικογένεια των λιποδιαλυτών βιταμινών και ο ρόλος της είναι σπουδαίος. Εκτός από αυτόν που γνωρίζετε, δηλαδή την απορρόφηση του ασβεστίου για έναν γερό σκελετό και την αποφυγή της ραχίτιδας στα παιδιά, ωστόσο θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό ότι η βιταμίνη – ορμόνη D, σχετίζεται με πλήθος σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι ο καρκίνος, τα αυτό-άνοσα νοσήματα, φλεγμονές του εντέρου, εκφυλιστικές νόσοι όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.α.
Η πολυπλοκότητα και η σπουδαιότητα του ρόλου της έγκειται στο γεγονός ότι υποδοχείς βιταμίνης D, βρίσκονται σχεδόν σε όλα μας τα όργανα και οι οποίοι ρυθμίζουν πάνω από 2000 γονίδια.
Εν ολίγοις είναι ο πιο σημαντικός ρυθμιστής του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

Το μωρό μου χρειάζεται συμπλήρωμα βιταμίνης D?

Slide41

 

 

 

Η απάντηση είναι συνάρτηση, τί επίπεδα βιταμίνης D είχε η ίδια η μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού. Oι συστάσεις κατά την εγκυμοσύνη ήταν πάρα πολύ χαμηλές μέχρι σήμερα. Σχεδόν δεν ξεπερνούσαν τις 1000 i.u /ημερησίως, ενώ θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με τις νέες οδηγίες 5000 – 10000 i.u /ημερησίως (θεραπευτική δοσολογία σε περίπτωση έλλειψης). Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει δραματικά μειωμένα τα επίπεδα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά την διάρκεια του θηλασμού. Σε πολλές μελέτες αναφέρεται συγκεκριμένα ο όρος πανδημία.
Ετσι λοιπόν, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μητέρα κατά τον θηλασμό να μην έχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης, έτσι ώστε να περάσει στο βρέφος. Η ποσότητα αυτή θα πρέπει να είνια πάνω από 55ng/ml. Εν τω μεταξύ ο πρώτος χρόνος της ζωής του βρέφους είναι η περίοδος με την πιο χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D. Μια μέτρηση στον ορό είναι απαραίτητη για να καθορίσουμε τις μονάδες που θα πρέπει να πάρει το βρέφος, περίπου 1000i.u, με ένα ανώτερο όριο ασφαλείας (upper safe limit) τις 2000 i.u/ ημερησίως. Είτε θηλάζει αποκλειστικά, είτε συμπληρώνει με φόρμουλες γάλακτος και πάλι δεν φτάνει το απαιτούμενο ημερήσιο όριο. Οπότε χρειάζεται συμπλήρωμα βιταμίνης D. Tέλος εκτός από όλους τους παραπάνω λόγους, ένας ακόμη λόγος που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής του το βρέφος δεν το βλέπει ο ήλιος απευθείας.
Αξιοσημείωτη είναι Φινλανδική μελέτη η οποία συσχέτισε την λήψη βιταμίνης D κατά την βρεφική ηλικία, με την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη κατά την ενήλικη ζωή και συσχετίστηκε ισχυρά αρνητικά (80%). ¨Οσα δηλαδή βρέφη λάμβαναν βιτ.D, είχαν έως και 80% μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη.
Άλλες μελέτες συσχετίζουν αρνητικά την λήψη βιταμίνης D, με την εκδήλωση αλλεργιών κατά τα 2 πρώτα έτη ζωής.
Μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής και για όλα τα στάδια ανάπτυξης, θα πρέπει να πούμε ότι η δοσολογία διαφοροποιείται και φτάνει από 600 έως τις 4000i.u μέχρι και την ηλικία των 18 ετών.