διατροφή | Κεφαλονιά
Ο κύκλος της ζωής

Οι ξηροί καρποί είναι δώρο της φύσης στον άνθρωπο! Περιέχουν μονοακόρεστα ή/και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά.
Φανταστείτε ότι η ενέργεια που θα πρέπει να αποδίδεται από τα λίπη στα βρέφη φτάνει το 40-45% επι των ημερήσιων θερμίδων. Επίσης ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, το λινολεικό, το οποίο βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη του βρέφους. Άρα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική τροφή είναι.

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά και τα βρεφη?
Η ηλικιακή ομάδα των βρεφών δεν είναι έτοιμη ακόμη να δεχθεί αυτό το πολύτιμο δώρο.
Στα παιδιά ολόκληρους ξηρούς καρπούς θα μπορούσαμε να προσφέρουμε από την ηλικία των 4 ετών και αυτό με κάποια επίβλεψη, γιατί ακόμη ενέχει ο κίνδυνος του πνιγμού. Επίσης θα πρέπει να λέμε στα παιδιά να τους μασάνε πολύ καλά. Ωραία ιδέα θα ήταν να τους «τρυπώσουμε» μέσα σε κάποιο κέικ για σνακ.
Από την ηλικία των 12 μηνών όμως, θα μπορούσαν να αλεστούν πάρα πολύ καλά στο multi, να γίνουν πούδρα δηλαδή και να προστεθούν σε κάποιο γεύμα του παιδιου, όπως για παράδειγμα στο γιαούρτι του ή στα φρούτα του ή ακόμη και στις κρεμούλες του.. Με αυτόν τρόπο ενισχύεται η θρεπτική αξία του γεύματος που το μωρό έχει τόσο πολύ ανάγκη. Θα πρέπει να πούμε ότι το βρέφος καταβολίζει και αναβολίζει ταχύτατα τα θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά γι’ αυτό και οι θρεπτικές απαιτήσεις του είναι υψηλότερες από εκείνες του ενήλικου σε σχέση με το χαμηλό βάρος και την επιφάνεια του σώματός του..
Θα μπορούσατε επίσης να φτιάξετε φυστικοβούτυρο. Το προσφέρουμε στο μωρό είτε επάνω σε ψωμί ή σε μπουκίτσες μήλου. ή σκέτο με το κουταλάκι απλώς να το γλείφει και να παίρνει όλα τα ωφέλιμα λιπαρά.
Άλλη ωραία ιδέα είναι να αναμείξουμε 2 κ.γ αλεσμένους στο ρύζι του ή μαζί με κάποιο φρούτο φρέσκο σε μικρά κομματάκια.
Τέλος εξαιρετικά είναι και τα έλαια ξηρών καρπών Π.χ αμυγδαλέλαιο, το οποίο όπως καταλαβαίνετε μπαίνει ΠΑΝΤΟΥ. Στα μακαρόνια, στα φρούτα, στο γιαούρτι κ.α

Για τον λόγο ότι οι ξηροί καρποί θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια αλλεργική αντίδραση καλό θα ήταν να αποφεύγονται μέχρι τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο ζωής. Από την άλλη όμως όσο πιο αργά εισαχθεί στη διατροφή του παιδιού, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να εμφανίσει αλλεργία στην μετέπειτα ζωή του και μάλιστα εφ’ όρου ζωής. Γι αυτό αν δεν έχετε μέχρι τώρα ενδείξεις ότι το μωρό σας θα μπορούσε να είναι αλλεργικό (π.χ να έχει εμφανίσει αλλεργία σε άλλες τροφές (Βλ.αρθρο αλλεργιες), μην περιμένετε πολύ!