διατροφή | Κεφαλονιά
Ο κύκλος της ζωής

Τι είναι?


O oρισμός για τα προβιοτικά συστατικα ανανεώθηκε το 2014 και λέει ότι πρόκειται για «ζωντανούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν βελτίωση στην υγεία και μείωση της πιθανότητας ασθένειας, μέσω της βελτίωσης της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας του ξενιστή. (του ατόμου δηλαδή που τα λαμβάνει)
Με τον όρο προβιοτικά προϊόντα εννοούμε τροφές ή διατροφικά συμπληρώματα τα οποία περιέχουν προβιοτικα συστατικά.
Τα περισσότερα προβιοτικά είναι βακτήρια, τα οποία είναι μικροί, μονοκύτταροι οργανισμοί. Τα βακτήρια κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με το όνομα γένους, το είδος καθώς και το στέλεχος. Π.χ στο προβιοτικό bacterium, Lactobacillus rhamnosus GG, το γένος είναι ο λακτοβάκιλλος και αντίστοιχα το είδος και το στέλεχος.

Για αιώνες, γνωρίζαμε από γενιά σε γενιά, ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν ζωντανές ενεργές καλλιέργειες είναι υγιεινά. Πρόσφατη ελεγχόμενη επιστημονική έρευνα έρχεται να υποστηρίξει αυτές τις παραδοσιακές απόψεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα προβιοτικά μπορούν να πλαισιώσουν μια υγιεινή διατροφή στα πλαίσια της καλής υγείας.
Η εντερική μικροχλωρίδα (δηλαδή καλα ή αλλιώς «φιλικά» βακτήρια + κακα ή αλλιώς επιβλαβή βακτήρια,) είναι ένα θετικό πλεονέκτημα για την υγεία, που επηρεάζει αποφασιστικά την κανονική δομική και λειτουργική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος .
Έχει εκτιμηθεί ότι το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος έγκειται στο πεπτικό μας σύστημα.
Η βακτηριακή μικροχλωρίδα συνεισφέρει επίσης, σε ένα ποσοστό της τάξης πάλι του 80%, στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών και τη σύνθεση των βιταμινών, που διαφορετικά το σώμα δε θα μπορούσε να αφομοιώσει.

Ένα από τα κακά που μπορεί κανείς να κάνει στην υγεία του είναι αυτό του να καταστρέφει τις αποικίες των "καλών" βακτηρίων, που συνυπάρχουν με εμάς από τη γέννησή μας.
Όταν το μωρό γεννιέται φυσιολογικά παίρνει κατά 98% την χλωρίδα της μητέρας του, μέσω του κόλπου, πράγμα που σημαίνει ότι θα το βοηθήσει να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική, αφού φτάνουν να παίρνουν μέχρι και 67% την ενδο-νοσοκομειακή χλωρίδα. Θα πρέπει να πούμε και το εξαιρετικό ότι το μικροβίωμα παιδιών που έχουν γεννηθεί με καισαρική θα πλησιάσουν των αντίστοιχων που γεννήθηκαν φυσιολογικά, στα 3 έτη πλέον και με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ζώα στο σπίτι ή ζουν στο χωριό.

Μία βελτιωμένη κατανόηση αυτού του κρυμμένου “οργάνου” (του εντέρου) θα αποκαλύψει μυστικά που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία και με αρκετές μολυσματικές, φλεγμονώδεις και νεοπλασματικές ασθένειες.
Η εντερική μας μικροχλωρίδα λοιπόν θα πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία και να μην επικρατει δυσβίωση.
Πού βοηθούν

 Στις αλλεργίες
 Στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από την τροφή (Π.χ μειωμένη ανάπτυξη λόγω μη επαρκούς θρεπτικών συστατικών και ενέργειας )
 Στην δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος (διάρροια, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος crohn)
 Στους κολικούς

 Στις γαστρεντερίτιδες κάθε τύπου

 Στη δυσανεξία στην λακτόζη

 Στην στοματική υγεία

 Στην εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία – διάθεση
 Όταν γίνεται χρήση αντιβιοτικών, όπου καταστρέφεται η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας σε βάρος των ‘καλών’ βακτηρίων.
και

 Σε ένα γερό ανοσοποιητικό ολιστικά

Διαλέγοντας ένα προβιοτικό

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι, ότι δεν μπορεί οι ιδιότητες και το όφελος που μπορεί να έχει ένα στέλεχος ή είδος προβιοτικού, να ισχύει και για κάποιο άλλο. Ένα διαφορετικό έιδος μπορεί να έχει διαφορετικές προβιοτικές ιδιότητες από κάποιο άλλο. Έτσι λοιπόν ο εκαστοτε κατασκευαστής – εταιρεία ο οποίος παρέχει το προβιοτικό θα πρέπει και να παρέχει τις αντίστοιχες πληροφορίες (Αριθμός βιώσιμων βακτηρίων ανά δόση, παρουσία μολυσματικών ή αναποτελεσματικών βακτηριδίων, η έκταση της έρευνας που έχει δημοσιευθεί για τις επιπτώσεις στην υγεία), θα πρέπει να παρέχεται για κάθε στέλεχος που χρησιμοποιείται σε ένα προϊόν.
Επίσης ηλικιακά απαιτούνται διαφορετικά προβιοτικά. Ακόμη όσο περισσότερο μεγαλώνει το παιδί, μεγαλώνει και το έντερο. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη ποσότητα και είδη βακτηρίων. Συνεπώς χρειάζεται να πάρουμε το σωστό στέλεχος, στην σωστή θεραπευτική δόση για την κάθε περίπτωση.