διατροφή | Κεφαλονιά
Ψυχολογία

Η βουλιμία ως αποτέλεσμα της... δίαιτας

Η λέξη βουλιμία ετυμολογικά σημαίνει βοῦς (βόδι) και λιμός (πείνα). Κυριολεκτικά σημαίνει ότι έχω τέτοια όρεξη και πείνα που μπορώ να φάω ένα βόδι ή πεινάω και τρώω σαν βόδι.
Δεν υπάρχει αίσθηση της γεύσης ή της απόλαυσης και μετά το υπερφαγικό επεισόδιο επέρχονται μέθοδοι εκκαθάρισης ως αντιστάθμιση (αυτό- προκαλούμενος έμετος, λήψη καθαρτικών ή διουρητικών, εξοντωτική γυμναστική).

Σκέψεις και πεποιθήσεις των ατόμων που πάσχουν από νευρική βουλιμία είναι οι εξής:
Τρώω φυσιολογικά μπροστά σε άλλους, όμως ανυπομονώ να βρεθώ μόνη μου, όπου και χάνω τον έλεγχο.
Διαρκείς σκέψεις σχετικά με το φαγητό - πώς να το αποφύγεις, πώς να διώξεις τους ανθρώπους από το δρόμο σου για να μπορέσεις να φας, σκέψεις και εικόνες σχετικά με το φαγητό που οδηγούν σε φόβο και άγχος.

Μία σειρά πειραμάτων κατέδειξε την συσχέτιση μεταξύ του περιορισμού της τροφής και των υπερφαγικών επεισοδίων. Μετά τη δίαιτα, και άσχετα με το αν κάποιος είναι παχύς ή λεπτός, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να σταματήσουν να τρώνε όταν νιώθουν πλήρεις και αναπτύσσουν συγκεκριμένες προτιμήσεις σε φαγητά πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος.
Άλλη μια παρενέργεια της δίαιτας είναι η τάση για εύκολη επαναπρόσληψη βάρους. Αυτό είναι αποτέλεσμα των περίπλοκων φυσιολογικών αμυνών ενάντια στη στέρηση τροφής που συμπεριλαμβάνει τον διαφοροποιημένο μεταβολικό ρυθμό. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην επαναπρόσληψη βάρους εάν:

• H δίαιτα δεν ήταν διατροφικά ισορροπημένη.

• Η απώλεια βάρους ήταν πολύ γρήγορη.

• Χρησιμοποιήθηκαν μη ασφαλής μέθοδοι, όπως διαιτητικά χάπια και υγρά υποκατάστατος γεύματος.

Πολλά άτομα με βουλιμία κάνουν επιτυχημένες δίαιτες βραχυπρόθεσμα, όμως στο τέλος πάντα χάνεται ο έλεγχος εξαιτίας των υπερφαγικών επεισοδίων. Όσοι προσπαθούν να κάνουν εμετό, δεν καταφέρνουν και απαραίτητα να το κάνουν. Όμως εάν το καταφέρουν, ο εμετός γίνεται ένα κρυφό όπλο, ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν την ενοχή καθώς και ένας τρόπος να φάνε αυτό που θέλουν και όσο θέλουν. Στην πιο σοβαρή μορφή της διαταραχής, οι πάσχοντες κινδυνεύουν μέχρι και από ρήξη στομάχου από την υπερβολική ποσότητα φαγητού ακόμη και σε σημείο να κινδυνεύει η ζωή τους από την χημική ανισορροπία. Η εκκαθάριση κρύβει τη λαιμαργία εσωτερικά, ενώ εξωτερικά το άτομο φαίνεται να έχει τον έλεγχο.

Πριν από το επεισόδιο υπερφαγίας, συχνά υπάρχει η θολωμένη αίσθηση της έντασης, η οποία ελευθερώνεται με την πρώτη μπουκιά. Οι άνθρωποι αναφέρουν ότι διακατέχονται από κάτι, σαν μια «εξωγήινη δύναμη» ή σαν τον «διάβολο» μέσα τους... Η αρχική ανακούφιση της έντασης συχνά ακολουθείται από αίσθημα απελπισίας και ανησυχίας για την εκκαθάριση που θα επέλθει.

Τα συναισθήματα που βιώνουν τα άτομα μετά τα επεισόδια υπερφαγίας ποικίλλουν. Μετά την αρχική ανακούφιση, ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια και ικανοί να συνεχίσουν με τη ζωή τους. Ορισμένοι γίνονται καταθλιπτικοί και πρέπει να ξεκουραστούν ή να κοιμηθούν. Το πώς κάθε άτομο συμπεριφέρεται μετά το επεισόδιο υπερφαγίας μας δίνει στοιχεία σχετικά με την «χρησιμότητα» της ασθένειας στο κάθε άτομο...

Το φαγητό βιώνεται ως μία συνεχής απειλή, ως ένας εχθρός και ένας φίλος ταυτόχρονα, πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση, καθώς ποτέ δεν ξέρεις πότε μια μπουκιά είναι παραπάνω και πρέπει να την ξεφορτωθείς.