διατροφή | Κεφαλονιά
Ψυχολογία

Το ιδανικό γυναικείο πρότυπο που προβάλλεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι το αδύνατο σώμα. Αυτό είναι το κοινωνικό πολιτιστικό πρότυπο της εποχής μας.
Σχετική έρευνα έδειξε ότι το αδύνατο σώμα δεν είναι απλά το πρότυπο της εποχής μας, αλλά ο πολιτισμός της εποχής ωθεί ιδιαίτερα τη γυναίκα στη δίαιτα για αδύνατο σώμα.
Οι γυναίκες, γνωρίζοντας πως η εμφάνιση και η ελκυστικότητά τους, αποτελεί διαβατήριο για την αποδοχή και εξέλιξή τους τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό και ερωτικό τομέα, ασχολούνται περισσότερο από ότι οι άντρες με αυτήν και εμφανίζονται γνώστες, οπαδοί και ενίοτε θύματα (fashion victims) των εκάστοτε κανόνων της μόδας.

 

Υπάρχουν καλλιτέχνες όπως η Jenny Saville, ο Richard Billingham και διάφοροι άλλοι, οι οποίοι απομυθοποιούν το ‘ωραίο’ και το ‘όμορφο’ με τα γκροτέσκο έργα τους. Μέσω της υπερβολής, της γελοιογραφίας , του χοντροκομμένου, του γελοίου, του ιδιότροπου, του παράδοξου της υπερβολής, επιχειρούν να αλλάξουν τα πρότυπα που επικρατούν για την ομορφιά.
Συγκεκριμένα η Jenny Saville, από το 1992 ασχολείται με το γυναικείο σώμα, ενώ τέσσερα χρόνια μετά εκθέτει μία σειρά από φωτογραφίες οι οποίες αποτελούνται από αυτοπροσωπογραφίες της ίδιας. Μέσω παραμορφωτικών φακών καταφέρνει να αλλοιώσει το σώμα της, το οποίο αγγίζει τα όρια της παχυσαρκίας, συνεισφέροντας στην αλλαγή των προτύπων ομορφιάς, μέσω της απομυθοποίησης.

 

jenny saville 1

 

Τα σκίτσα της περιλαμβάνουν επίσης χειρουργικές φωτογραφίες λιποαναρρόφησης. Η Saville προσθέτει ένα είδος λευκών δακτυλιδιών πάνω στο σώμα, τα οποία δίνουν την ψευδαίσθηση των γραμμών που κάνουν οι πλαστικοί χειρουργοί πριν από την εγχείρηση.

 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός και πρέπει να αναφερθεί οτι όταν ζητήθηκε από 30 άτομα (άντρες και γυναίκες) να ζωγραφίσουν ένα πρόσωπο και στη συνέχεια ένα άσχημο πρόσωπο, προκειμένου να καθοριστεί αν τα ευρύτερα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι ένα μέτρο της ασχήμιας. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές, υπήρχε μια τάση να υπερβάλλουν στο σχέδιο του άσχημου πρόσωπου. (Sternlicht M. 1978)\